De største grenene i kommersiell motorsport og racing

Det finnes veldig mange ulike typer racing og motorsport som folk har som hobby eller jobb. Racing er noe vi mennesker har gjort i flere århundrer enten det er med hest, bil, båt eller fly. Spenningen som oppstår med høy fart er noe vi alle har opplevd og det er ikke vanskelig å forstå at det er noen som ønsker mer av dette.

I dag er motorsport en hobby for mange, men det er også en stor og kommersialisert industri hvor det går mye prestisje, ære og penger i det å være den aller beste. Flere millioner mennesker verden over følger sine favorittsjåfører i de ulike løpene verden over hvert eneste år, og det er klart dette har utviklet seg til en egen industri.

Formel 1 – Den globale lederen innen kommersiell racing

Per i dag er nok Formel 1 den aller mest prestisjetunge motorsporten. Her får kun de beste av de beste tilgang. Mange av de som kjører i Formel 1 har erfaring fra andre grener av motorsport tidligere i sin karriere. I Formel 1 kjører ultralette biler spekket med det siste innen teknologi og ingeniørkunst mot hverandre i hastigheter helt opptil 300 kilometer i timen. Store bilmerker som Mercedes, BMW, Ferrari og McLaren legger mye prestisje i å være det beste bilmerket innen Formel 1.

På verdensbasis er Formel 1 den mest populære motorsporten og de ulike løpene kringkastes i omtrent 150 land. Formel 1 er en internasjonal sport med sjåfører og vinnere fra mange forskjellige land. Siden F1 opprinnelig stammer fra Storbritania er det ikke så rart at de fleste av sjåførene kommer herfra, men det er også mange andre land som har stilt med legender innen denne motorsporten. Storbritania, Tyskland og Brasil er de landene som har hatt desidert flest Formel 1-stjener. Oppgjennom tidene har det vært mange legender innen Formel 1, deriblant Michael Schuhmacher, Ayrton Senna, Alain Prost og mange flere.

NASCAR – Amerikanerenes favoritt

I USA er den største motorsportgrenen når det kommer til publikum og kommersialisering uten tvil NASCAR. NASCAR står for National Association for Stock Car Auto Racing og er forbundet som arrangerer de ulike løpene i denne motosporten. Forbundet ble grunnlagt i 1948 da det var et ønske om å organisere denne typen racing i mer ordnede former. Stock Car Racing som er grunnpilaren i NASCAR har røtter tilbake til 1930-tallets “bootlegging”, eller såkalt spritsmugling og den etterfølgende flukten fra politi og myndigheter da salg og bruk av alkohol var forbudt. Dette utviklet seg videre til såkalt Stock Car Racing, som i utgangspunktet går ut på å kjøre om kapp med vanlige biler med minst mulig modifikasjoner og etterhvert som populariteten økte kom ønsket om å gjøre datidens Stock Car Racing om til en mer organisert form for motorsport. I dag er NASCAR USAs desidert største motorsport og tiltrekker seg flere hundre tusen tilskuere på legendariske baner som Indianapolis Motor Speedway og Daytona International Speedway. Begge disse banene er legendariske i NASCAR-historien for å ha arrangert flere av de mest nervepirrende løpene og historisk viktige løpene i sportens historie.

Både NASCAR og Formel 1 er motorsporter hvor utholdenhet og fart er svært viktig. Løpene kan være svært lange og de er en test av både menneskets og maskinens utholdenhet under press. Nyere teknologi har gjort bilene både raskere og langt tryggere enn tidligere, men NASCAR og Formel 1 er fortsatt sporter med svært høy risiko for de involverte.