Norske stjerner

Norge har et gryende motorsportmiljø som også har fostret noen sjåfører som har kommet seg helt opp i verdenseliten. Mest kjent av alle er nok rallystjernen Petter Solberg og broren Henning Solberg. Begge har gjort det stort i World Rally Championship, spesielt Petter Solberg i hans tid for Subaru World Rally Team hvor han ble den første nordmannen til å vinne verdensmesterskapet. Opp gjennom årene har det også vært mange andre nordmenn som har gjort det stort innen motorsporten.

Martin Schanche, eller Mister Rallycross som han ble kalt, er en annen nordmann som har gjort det stort innen motorsport. Han ble europamester i Rallycross hele seks ganger i perioden fra slutten av 70-tallet til midten av 90-tallet. Schanche fikk et rykte på seg for å være en lidenskapelig sjåfør med høyt temprament, og dette er nok det han vil bli husket best for.

Solberg og Schanche er nok de mest kjente norske motorsportutøverne per i dag, men Norge har også hatt mange mindre talenter som har gjort et navn for seg i andre grener av motorsporten. Pål Anders Ullevålseter var blant annet den første nordmannen til å fullføre ørkenrallyet Rally Dakar. I 2010 overrasket Thor-Christian Ebbesvik med å være den første nordmannen på over 20 år til å delta i det legendariske 24 timers løpet på Le Mans i Frankrike. Ebbesvik hadde en drøm om å delta i Formel 1, men han innså at nåløyet var for trangt og det var svært dyrt å delta. Han siktet seg derfor inn på Le Mans, et løp som har lang historie innen motorsporten.

Nordmannen Fredric Aasbø har gjort det stort innen motorsportgrenen drifting og ble blant annet verdensmester i Formula Drift Championship i 2015, og ikke nok med det, han er den sjåføren som har vunnet flest løp i den samme ligaen. Aasbø er også en stuntsjåfør og mange kjenner kanskje igjen hans Toyota GT86 fra Børning-filmene hvor han selv utførte stuntene med sin egen bil. I dag kjører Aasbø for Rockstar Energy Drink sitt driftingteam.

Mange nordmenn har deltatt i ulike mesterskap innen motorsport selv om de ikke har nådd helt opp til toppen. Norge har stilt med flere sjåfører i ulike grener av rally, og det er nok heller ikke så rart da det er dette miljøet som er det mest utbredte i Norge. Vi har et aktivt og yrende rallycrossmiljø mange steder her i landet, og rallycross er for mange inngangsbilletten til en karriere innen motorsport. Noen av disse har etter mange år med privat kjøring klart å komme seg inn i den gjeve WRC-ligaen. Her kan vi blant annet nevne Mads Østberg som for mange minnet om Petter Solberg i sine tidligere dager.

Andreas Mikkelsen er et ekte multitalent som etter å ha prøvd seg som landslagsutøver i alpint gikk over til rally. Etter å ha konkurrert i rallycross bestemte han seg for å satse på rally og har siden 2006 kjørt i WRC. I 2018 kjører han for Hyundai Motorsport med blant annet Red Bull og Oakley som sponsor. Sammen med kartleserne Ola Fløene og Anders Jæger har han vunnet flere etapper i WRC, både i Australia, Polen og Spania. Mikkelsen har ikke vunnet noen mesterskap per i dag, men han er en solid utøver som vi tror kommer til å utrette mye i årene som kommer.