Mest ikoniske biler

En gang i blant kommer det en helt ny bil som slår ned som lyn fra klar himmel og er så revolusjonerende at endrer motorsportens historie. Hver eneste gren har flere eksempler på slike biler enten det er Formel 1, touring eller rally. Det er ofte ny teknologi som gjør disse bilene revolusjonerende og i mange tilfeller har en nedskalert versjon av denne teknologien funnet veien til vanlige personbiler etter de har blitt grundig testet i motorsportens tøffe forhold. I denne artikkelen går vi gjennom noen av bilene som på sin tid var så spesielle at de tok hele miljøet med storm.

Lancia Stratos

Denne rallybilen fra det italienske merket Lancia tok verden med storm og rallymiljøet med storm på midten av 1970-tallet. Det ukonvensjonelle designet fra Bertone kombinert med V6-motoren fra Ferrari ga den bilen kultstatus omtrent med en gang den kom. Den rå ytelsen i Lancia Stratos førte til at den ble brukt til å vinne tre verdensmesterskap i Rally (WRC) i årene 1974, 1975 og 1976. Stratos var ikke den eneste legendariske bilen Lancia produserte. Noen år senere kom Lancia Delta HF Integrale og slo alle rekorder. Per i dag er det den bilen som har vunnet flest rallymesterskap gjennom tidene. Det tok hele seks år før noen klarte å produsere en bil som slo Delta HF Integrale i rally.

Ford GT40

Henry Ford er på mange måter kjent som grunnleggeren av den moderne bilen. Med Henry Ford i ledelsen utviklet Ford den første produksjonslinjen til deres T-modell, noe som gjorde det mulig å masseprodusere bilen. Henry hadde også en ambisjon om å være best på racing, og på begynnelsen av 1960-tallet ønsket han å kjøpe Ferrari for å ta over deres racingavdeling. Dette var ikke Ferrari interessert i. Deretter satte Henry Ford i gang prosessen med å utvikle Ford GT40, en bil som skulle slå Ferrari i det legendariske 24 timers løpet i Le Mans. Verden fikk se GT40 for første gang i 1966 da den deltok i sitt første løp. De neste fire årene var det den desidert beste bilen i Le Mans, og vant hele fire ganger på rad. Bilen ble selvsagt et ikon innen motorsporten og den nyeste superbilen, Ford GT, henter tydelig inspirasjon fra denne legenden.

McLaren-Honda MP4/4

Ikke bare er denne Formel 1 bilen som i løpet av historien kan skryte av flest seire, men det er også den bilen som har blitt kjørt av flest Formel 1-legender. Deriblant Alain Prost og brasilianske Ayrton Senna. I 1988-sesongen av Formel 1 vant denne bilen 15 av 16 turneringer – noe som aldri hadde skjedd før eller siden. Sammen med Ferrari F2004 er McLaren-Honda MP4/4 de meste kjente Formel 1-bilene gjennom tidene.

Audi Quattro

-På mange måter fra 1980-tallet den virkelig storhetstiden for rally. Konkurransen mellom de ulike bilprodusentene var så stor og det resulterte i en hel rekke med legendariske biler som har forandret historien. Audi Quattro var den første bilen som tok i bruk firehjulstrekk i rallysporten og satte standarden for alle nye rallybiler som kom etter den. Dette var også forgjengeren til firehjulsteknologien som man finner i dagens Audier.

Porsche 911

Porsche 911 er ikke bare et racingikon. Denne bilen er på mange måter selve symbolet på sportsbil. 911-serien har blitt benyttet i alt fra rally til touring og den har alltid gjort rent bord. Bilens anatomi har satt standarden for alle sportsbiler som kom etter den.